References

Company

Juliusspital Hospice, Würzburg

Alongside medical care for the sick, the focus is on their well-being. The hospice is intended to communicate a feeling of security and reassuredness to the residents, to this end, much attention was paid to the homely design of the interiors.

PROJECT DESCRIPTION

Since 2001, the Stiftung Juliusspital has developed into a centre for palliative medicine in the Lower Franconia region. The palliative and hospice centre includes a palliative ward, an academy for palliative medicine, in which not only medical issues are discussed but also ethical aspects, and an outpatient palliative service and since 2013 a hospice.

With the hospice the Julius Stiftung offers the severely ill and dying the opportunity to receive in-patient care and thus to enable them as far as possible to live a self-determined, humane life until their death. As a small facility with a familial atmosphere, the hospice assists severely ill or dying persons during the last phase of their life. In addition to palliative medicine and care, it also offers emotional, social and spiritual support for the hospice guest. The focus is not only on the wishes and needs of the dying, but also their family members receive assistance from the foundation if they wish and support, for example, in dealing with grief.

 

The hospice has ten rooms – much attention was paid to creating a homely atmosphere with the fitout. For example, the rooms have their own access to the garden. The bathrooms were designed to be accessible. Here too the focus is on achieving a homely character: Chrome hinged support rails to match the sanitary accessories were chosen for the WC fitout. The washbasin has integrated slots which act as support rails which can be used by the user to pull themselves towards the washbasin and for stabilisation. Due to its style, the washbasin can be used easily in both a standing and in a seated position, for example, with a wheelchair.

The guest rooms are located in a single storey block, which faces south. A two-storey structure is connected to the guest tract – here there is a living and day room, a room of peace and quiet and supply and personnel rooms offices.

                                                                                                                                        

Architects

GKP - Architekten

 

I agree

This website uses cookies to allow you to use the website to the optimum. Confirm that you agree to the use of the cookies by continuing to navigate through our website.

> Find out more