References

Company

Ronald McDonald House, Munich

Space for communication and exchange with others was created by joint use areas that blend with each other. The apartments, which families can use as a private retreat area, are reached via the so-called "stairway to heaven" (aka Jacon's ladder).

PROJECT DESCRIPTION

The Ronald McDonald children's foundation has set itself the task of creating a temporary home for critically ill children and their parents during their time spent in the clinic. Ronald McDonald buildings have been built in a total of 18 hospitals throughout Germany. One of these is located in the cardiac centre in Munich and provides parents and their sick children with the opportunity of staying overnight in the guesthouse. The building, completely redesigned by the architects Nickl Bausback, had additional storeys added and was extended. In this way, 16 new individual apartments were created, so that 26 apartments are now available in total.

Rust-brown elements were used in the outdoor area, in order to create a link with the surroundings – the adjacent, listed Zenetti building with its fair-faced clinker façade, and the old trees on the clinic site itself. The joint use room is designed as a central place within the building and it extends over both storeys. The upper storeys is where the private rooms for the families are, which serve as a place to retreat. Inside the building a warm white creates a pleasant atmosphere.

 

The architects deliberately refrained from using conspicuous colours, in order to produce a lounge-like, peaceful mood. The reserved design is continued in the one-room apartments through to the bathrooms. The System 100 sanitary accessories fit in well in the light-coloured ambience. The building fixtures and fittings have been chosen so that they are both easy-care and high-quality. In the bathrooms high-gloss chrome elements have therefore been used, System 100 fittings made of high-quality, satin finish stainless steel have been used on the doors and windows.

The building also has an apartment designed for accessibility, which is located on the ground floor. System 100 support rails and hinged support rails have been used in the accessible bathroom. The shower has also been equipped with a hinged seat. Here too the products used emphasise the reserved design of the building.

The architects

Nickl Bausback

System 100

Communication Room

System 100

System 100 was used both on the windows and doors as well as in the bathrooms. It underlines the high-quality and at the same time reserved design of the interior spaces.

I agree

This website uses cookies to allow you to use the website to the optimum. Confirm that you agree to the use of the cookies by continuing to navigate through our website.

> Find out more