HEWI Mag / Referenties

De ottensenOpen vertrouwt op robuuste oplossingen in drukbezochte sanitaire ruimtes

Waar ooit een hoogbouwbunker met meerdere verdiepingen de ingang markeerde van de populaire trendy wijk Ottensen in Hamburg, staat nu een van de meest interessante kantoorgebouwen van de wijk: de ottensenOpen. De planners kozen voor robuuste barrièrevrije sanitaire oplossingen van HEWI voor het drukbezochte kantoorgebouw. 

Ottensen is een van de populairste woon-, zaken- en culturele wijken van Hamburg. De bijzondere charme van de wijk in het westen van de stad is de bonte mengeling van mensen uit alle leeftijdsgroepen en culturen. Bovendien is Ottensen een van de hotspots van de Hamburgse gastronomische scene met zijn talrijke bars, cafés en restaurants. En last but not least is de architectuur van de wijk een attractie op zich. Ottensen boeit met een spannende mix van oude gebouwen en oude industriële architectuur uit de late 19e en vroege 20e eeuw. Eeuw

Op het voormalige bunkerterrein wordt een aantrekkelijk kantoorgebouw gebouwd

De noordelijke ingang van Ottensen werd vroeger gemarkeerd door een zes verdiepingen hoge bunker, die in 2015 werd gesloopt. Op de voormalige bunkersite werden verschillende percelen samengevoegd voor de bouw van een nieuw kantoorgebouw. Het architectenbureau Huke-Schubert Berge ontwierp op het nieuw ontstane terrein een kantoorgebouw, dat een geslaagde symbiose van oud en nieuw, traditioneel en modern tot stand brengt.
De roodbruine gevel van klinkers aan de straatzijde en de regelmatige rangschikking van de vensters met een terugliggende borstwering, die wordt benadrukt door een bijzonder sierelement van klinkers, herinneren aan de klassieke industriearchitectuur in het voormalige industriegebied Ottensen

ottensenOpen: geïnspireerd door historische industriële architectuur

De ottensenOpen straalt een mengeling van rust en opwinding uit. De architecten combineerden de gevarieerde en spannende kubusvorm van het gebouw met zijn nissen en rondingen met een regelmatige en rustige gevelindeling. Tegelijkertijd past het kantoorgebouw uiterst harmonieus in de omringende architectuur van Otten, die voornamelijk uit oude gebouwen bestaat. Het zes verdiepingen tellende gebouw sluit aan bij de bestaande hoogten van de naburige huizen. Om de visuele integratie in de bestaande gebouwen verder te verbeteren, hebben de architecten op de vijfde verdieping een nis gemaakt ter hoogte van de dakranden van de aangrenzende gebouwen. Aan de achterzijde van de ottensenOpen vormt de vijf verdiepingen tellende structuur de moderne vorm van een commerciële binnenplaats. De binnenplaats is bereikbaar via een doorgang vanaf de Barnerstraße

State-of-the-art normen, ook op het gebied van toegankelijkheid

Het ottensenOpen kantoorgebouw heeft een bovengrondse oppervlakte van ca. 12.600 vierkante meter. Het gebouw is opzettelijk zo ontworpen dat de ruimte zeer flexibel kan worden gebruikt en dat naar behoefte eenheden van verschillende grootte kunnen worden gevormd. Het gebruik is dus zowel mogelijk in de vorm van individuele en teamkantoren als in de vorm van open werkruimten. De woningbouwcoöperatie Altonaer Spar- und Bauverein heeft haar nieuwe kantoor gevestigd op de begane grond en delen van de eerste verdieping.

De technische uitrusting van het kantoorgebouw voldoet aan de laatste normen. Het gebouw heeft liften en een drempelvrije toegang.Op elke verdieping hebben de architecten barrièrevrije wc's gepland.In de kelder zijn er bijna 100 parkeerplaatsen, inclusief oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Bovendien beschikt de ottensenOpen over voldoende fietsenstallingen. 

Barrièrevrije oplossingen in de sanitaire zones

De architecten kozen voor de barrièrevrije sanitaire ruimten de serie 805 van HEWI. Het gereduceerde ontwerp van de serie 805 maakt een heldere kamerinstelling mogelijk. Tot in het kleinste detail laat deze serie zien dat een goed ontwerp en intelligente functies een eenheid vormen. Zo is het functionele gedeelte van de dispensersystemen gemaakt van hoogwaardig polyamide met een kleurcontrast.

De opklapbare steungrepen van de Serie 805 Classic zijn gemaakt van gesatineerd roestvrij staal en hebben vele voordelen: het materiaal is bijzonder robuust en gemakkelijk te reinigen. De stevige constructie biedt bescherming tegen vandalisme en misbruik, en zorgt voor veilig gebruik. Vooral in de openbare ruimte is het belangrijk dat het openbare leven zonder belemmeringen toegankelijk is voor alle mensen, ongeacht hun lichamelijke conditie. 

Architectenbureau Huke-Schubert Bergen

Details

Objecttype

Openbaar

Foto's

Andrea Flak

Locatie

Hamburg/ Ottensen

Architect

Architekturbüro Huke-Schubert Berge

Voltooiing

2019

Klant

Behrendt Groep

Blijf op de hoogte

Ontvang interessante inzichten op het gebied van barrièrevrije sanitaire oplossingen voor openbare gebouwen in onze nieuwsbrief. Schrijf je nu in! 

Productinspiratie

Wastafels

Spiegel

Douchekruk

Kranen

Andere onderwerpen