Referencje

Firma

GAPS Slagelse, Dania

GAPS Slagelse, Dänemark

Klinika psychiatryczna GAPS została zaprojektowana przez Karlsson Arkitekter jako projekt ambitny. GAPS jest największym centrum psychiatrycznym Danii. Obejmuje publicznie dostępną psychiatrię oraz zamknięty oddział medycyny sądowej pod specjalnym nadzorem. Klinika w Slagelse oferuje miejsce 190 pacjentom z opieką stacjonarną. Ponadto 200 do 300 pacjentów dziennie może być otaczanych opieką ambulatoryjną.

OPIS PROJEKTU

Duńskie biuro Karlsson Arkitekter zaprojektowało GAPS w rozumieniu Healing Architecture – budowle opieki zdrowotnej wymyślono w taki sposób, by dawały pacjentom godne otoczenie oraz, ze względu na przemyślaną formę, wspomagały procesy zdrowienia.

Koncepcja GAPS skoncentrowana na pacjencie odzwierciedla się przykładowo w oświetleniu. Duże elementy okienne oraz inteligentne zastosowanie oświetlenia LED, dostrajającego temperaturę światła do pory dnia, stwarzają prawie że naturalne oświetlenie. Architektura jest tu esencją nordyckiego designu: Dobrze dostrojony projekt, kreujący intymne pomieszczenia i tym samym miejsca odosobnienia, który mimo wszystko pozwala na przejrzystość. Naturalne materiały, jak drewno, cegła i beton są powiązane z ogrodami atrium, otaczającymi GAPS.

 

Z kolei zamknięcie wewnętrznych dziedzińców wprowadza spokój do budynków. Minimalistyczna zasada projektu wpływa na całą architekturę – począwszy od nagrodzonej koncepcji barw duńskiej artystki Malene Landgreen, a skończywszy na samym wyposażeniu pomieszczeń. W łazienkach pacjentów znajdują się akcesoria Serii 805 ze stali szlachetnej – przekonujące funkcjonalnością, mimo purystycznych form. Same łazienki bez barier zestrojono z wycofaną koncepcją designu. Zastosowane składane uchwyty oraz siedziska prysznicowe Serii 801 wykonano z białego, błyszczącego poliamidu, wkomponowując je w pomieszczenie. Dają bezpieczną podporę i wspomagają pacjentów w samodzielności. Projekt pomieszczeń wewnątrz odpowiada skupionemu na pacjencie założeniu GAPS. To człowiek znajduje się w centrum, zamiast instytucji.

Zgadzam się

Ta strona korzysta z plików cookie, aby można było ją optymalnie użytkować. Kontynuowanie nawigacji na naszej stronie internetowej oznacza zgodę na korzystanie z plików cookie.

> Dowiedz się więcej