Referencje

Firma

Hospicjum Szpitala Juliusza w Würzburgu

Oprócz opieki medycznej nad chorymi w centrum uwagi znajduje się ich dobre samopoczucie. Hospicjum powinno zapewniać swoim mieszkańcom poczucie bezpieczeństwa, dlatego też podczas jego urządzania wiele uwagi poświęcono zachowaniu domowej atmosfery.

OPIS PROJEKTU

Działająca od 2001 roku Fundacja Szpitala Juliusza stała się centrum medycyny paliatywnej w rejonie Dolnej Frankonii. Centrum paliatywne i hospicyjne obejmuje placówkę opieki paliatywnej, akademię medycyny paliatywnej – w której oprócz tematów medycznych podejmuje się także aspekty etyczne – jak również placówkę ambulatoryjnej opieki paliatywnej oraz od 2013 roku hospicjum.

Dzięki działającemu hospicjum Fundacja Juliusza oferuje najciężej chorym opiekę stacjonarną, a tym samym możliwie jak najbardziej samodzielne i godne życie, aż do końca ich dni. Hospicjum jako mała, rodzinna instytucja wspiera najciężej chorych i umierających w ostatnich chwilach życia. Oprócz opieki z zakresu medycyny paliatywnej i pielęgnacji oferuje swoim gościom także pomoc psychiczną, socjalną i duchową. Oprócz życzeń i potrzeb umierających pacjentów dla fundacji ważni są także ich krewni – jeżeli wyrażą taką potrzebę, również otrzymują wsparcie, np. w przeżywaniu żałoby.

 

Hospicjum dysponuje dziesięcioma pokojami, które zostały urządzone z dużą dbałością o zachowanie domowej atmosfery. Każdy pokój posiada na przykład własny dostęp do ogrodu. Łazienki zostały przystosowane dla osób niepełnosprawnych. Także w tym przypadku zwrócono uwagę na przytulny klimat – składane uchwyty wsporcze wykonano z chromu, tak aby pasowały do chromowych akcesoriów w WC. Umywalka posiada wbudowane uchwyty, umożliwiające przyciągnięcie się do niej i stabilizację. Ze względu na kształt umywalki można z niej wygodnie korzystać zarówno w pozycji stojącej, jak i siedzącej – na przykład na wózku inwalidzkim. Pokoje gości usytuowane są w jednopiętrowej części budynku, skierowanej w stronę południową. Do części z pokojami dołączony jest dwupiętrowy budynek, w którym znajduje pokój dzienny, pokój ciszy oraz pomieszczenia biurowe, zaopatrzeniowe i pomieszczenia personelu.

 

Biuro architektoniczne

GKP - Architekten

 

Zgadzam się

Ta strona korzysta z plików cookie, aby można było ją optymalnie użytkować. Kontynuowanie nawigacji na naszej stronie internetowej oznacza zgodę na korzystanie z plików cookie.

> Dowiedz się więcej