Referencje

Firma

Centrum badawcze CMP, RWTH Aachen

Koncepcja silnych kontrastów czerń-biel została wdrożona aż po najmniejsze detale.

OPIS PROJEKTU

Rozwijanie nowych silników staje się coraz bardziej skomplikowane i wymaga zespołu badawczego przekraczającego specjalności. W CMP (Center of Mobile Propulsion) na  Forckenbeckstraße w Aachen połączyło się więc 16 instytutów Wyższej Szkoły Technicznej (RWTH). Prowadzi się tutaj przykłądowo interdyscyplinarne badania nad redukcją emisji  CO2 z samochodów osobowych i użytkowych. Nowe centrum badawcze zaprojektowane zostało przez biuro architektów Lepel & Lepel Architektur. CMP jest pomyślane tak, aby elastycznie można było wykorzystywać powierzchnie biurowe i laboratoria. Składa się z dwóch części budynku: jeden trakt zawiera laboratorium, które obejmuje stanowiska testowania silników, warsztaty oraz przebieralnie i prysznice dla mechaników. Druga część budynku jest kompleksem administracyjnym i seminaryjnym. Szczególne wyzwanie stanowią stanowiska testowania silników w budynku laboratorium – ponieważ podlegają one specjalnym wymogom bezpieczeństwa. Muszą być tutaj między innymi spełnione szczególnie wysokie wymagania ochrony przeciwpożarowej. Na stanowiskach testowania silników sprawdza się przykładowo prototypy, które stanowią tajemnicę. Dlatego ta część budynku zaprojektowana jest jako przestrzeń zamknięta.

 

Kontrasty czarno-białe tworzą strukturę

Fasada budynku laboratorium wykonana jest z farbowanego na czarno betonu licowego. Wąskie pasma okien podkreślają zamknięty charakter budynku laboratorium. W przeciwieństwie do niego kompleks administracyjny i seminaryjny, który zaprojektowany jest transparentnie z fasadą szklaną i przykładowo dzięki zdecentralizowanej technice budynku oferuje najwyższy stopień elastyczności wykorzystywania i połączenia w sieć. Przeciwieństwa tego, co otwarte i zamknięte, odzwierciedlają się także w wybranych kontrastach czerń-biel. W obszarze laboratorium ściany są czarne, a podłogi zaprojektowane z białej żywicy epoksydowej. W obszarze seminaryjnym przeciwnie ściany są białe, a podłogi wyłożone czarną wykłądzina dywanową. Dynamiczna forma budynku administracji odzwierciedla się w płynących kształtach klamek drzwiowych. Zastosowano tutaj Serię 120 w kolorze czarnym.

Biuro architektoniczne
Lepel & Lepel

Seria 120

Dynamiczny projekt

Budynek seminaryjny ukształtowany jest jak rozciągnięta litera Z. Dynamiczna architektura podjęta zostaje wewnątrz budynku przez swobodne ciągi schodów oraz klamki drzwiowe HEWI Serii 120.

Zgadzam się

Ta strona korzysta z plików cookie, aby można było ją optymalnie użytkować. Kontynuowanie nawigacji na naszej stronie internetowej oznacza zgodę na korzystanie z plików cookie.

> Dowiedz się więcej