HEWI Mag / Referenties

Barrièrevrije oplossingen voor mensen in CHNP De Park

Onder het motto "gelijkheid in verscheidenheid" biedt het centrum CNPH De Park in Ettelbruck zorg en therapie aan mensen met een verstandelijke handicap. In dit artikel leest u hoe bewoners en patiënten worden ondersteund door barrièrevrije sanitaire oplossingen van HEWI. 

Ontmoeten en leren: De Park brengt humanistische idealen in het dagelijks leven in praktijk

In het dal van Ettelbruck, in het centrum van de Nordstad in het noorden van Luxemburg, vloeien drie rivieren in elkaar over. Tussen groene heuvels en donkere bossen heeft de stad zich ontwikkeld tot een populair winkelcentrum. Hier komen jongeren met de meest uiteenlopende achtergronden samen om te leven en te leren in een ruim centrum.

In 1855 richtte het Groothertogdom het Centre Hospitalier Neuro-Psychiatrique, of CHNP, op. Vandaag is de faciliteit, ooit ontworpen als een centraal hospice, verdeeld in drie gebieden. Naast een centrum voor senioren en psychiatrische revalidatie biedt het Centrum De Park een breed scala aan therapie- en zorgdiensten voor jongvolwassenen met een handicap.

Ongeveer 460 bewoners en cliënten maken gebruik van CNPH-diensten. Bewoners en dagcliënten testen hier in het ruime pand hun mogelijkheden en worden begeleid op weg naar meer zelfstandigheid en een voldaan leven. Respect en verdraagzaamheid jegens allen, het welzijn en de persoonlijke ontwikkeling van het individu vormen de grondslagen van het therapeutisch en pedagogisch werk. Deze aanpak is architectonisch doorgevoerd in de lichte, functionele kamers van de faciliteit.

Kleur en contrast: Om het voor patiënten gemakkelijker te maken hun weg te vinden en waar te nemen, hebben de verdiepingen hun eigen kleur - de begane grond is blauw, de eerste verdieping is oranje en de tweede verdieping is groen.

In de sanitaire ruimten hebben de planners de serie 477/801 van HEWI gebruikt, de klassieker onder de barrièrevrije series, in zuiver wit.

Het CNPH De Park: functionaliteit ontmoet esthetiek

In twee dagverblijven en zes wooneenheden wonen, leren, lachen en werken mensen op De Park. De architectuur van het gebouw is op deze vereisten afgestemd. Paviljoens, werkplaatsen en gebouwen liggen verspreid over een totale oppervlakte van vier hectare tussen uitgestrekte groenzones. Het centrum staat open voor de omringende gemeenschap, met als doel de bewoners te integreren in het dagelijkse leven van de gemeenschap, rekening houdend met hun individuele behoeften. De renovatie- en verbouwingswerkzaamheden volgden een duidelijke boodschap: architectuur moet beantwoorden aan de specifieke behoeften van mensen met een handicap, niet andersom.

Bij het begin van de herstructurering van De Park werden een woonpaviljoen en een bedrijfsgebouw gesloopt. Op het nieuw aangelegde terrein realiseerden de ontwikkelaars vijf nieuwe gebouwen, zes oude gebouwen werden liefdevol gerestaureerd en gerenoveerd. Er werd een vloeroppervlakte van 6500 vierkante meter gecreëerd, waarop vandaag 92 plaatsen voor dagactiviteiten en 100 eenpersoonskamers zijn verspreid.

Nieuwe sanitaire voorzieningen worden van meet af aan ontworpen om aan de behoeften van de bewoners te voldoen. Liften en andere structuren zorgen voor drempelvrij wonen en ongehinderd verkeer. Korte afstanden tussen de accommodatie en de dagcentra vergroten de mobiliteit en de autonomie van de bewoners. De architectuur volgt het hedendaagse concept met moderne, duidelijke lijnen en creëert leefruimten en infrastructuren die functioneel en toch uitnodigend zijn.

Er staan geen muren of hekken op het terrein, omdat De Park een plek is waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Ruimtelijke en visuele veiligheid wordt daarentegen geboden door de omsloten binnenplaats, die zowel een toevluchtsoord als een ontmoetingsplaats is.

De gebouwen van De Park benadrukken het concept van de faciliteit met rechttoe rechtaan en functionele details. Hier wordt het aspect van de verstandelijke handicap tot het absolute minimum teruggebracht, zodat de bewoners van De Park midden in de maatschappij kunnen leven.   

Standaard conform barrièrevrij sanitair met serie 477/801

In de barrièrevrije sanitaire ruimten hebben de planners gebruik gemaakt van toiletpapierhouders, borstelsets, draaibare klapbare steungrepen en gehoekte grepen in zuiver wit, de klassieker onder de barrièrevrije sanitaire series 477/801.

In de douche is er een oplossing uit het professionele verzorgingssysteem met hangzitjes uit het LifeSystem van HEWI. Het systeem kan onafhankelijk van fysieke vereisten worden gebruikt. Flexibel te gebruiken producten bevorderen de zelfstandigheid van de gebruikers. 

De architecten: Beng creëert functionele kamers met een moderne esthetiek voor een gevoel van welzijn

Het noodzakelijke kader, discreet en toch betrouwbaar, wordt verschaft door het architectonische ontwerp van het Beng-kantoor. Het architectenbureau Beng Architectes Associés gaat terug op de samenwerking van vier medestudenten. Vandaag staat Beng voor duidelijke vormen, voor intelligente en creatieve architectuur met begrijpelijke lijnen en structuren. Bij de planning en het ontwerp van de projecten is rekening gehouden met zowel de economie als het milieu, en zij passen harmonieus in hun omgeving. Beng Architecture combineert esthetiek met pragmatisme en creëert nuchtere gebouwen met creatieve, moderne oplossingen. Want schoonheid is of kan ook functioneel zijn, en verfijnd design sluit praktisch nut niet uit.  

Leer meer over toegankelijke oplossingen in de architectuur.

Krijg nieuwe perspectieven op universeel ontwerp, laat u inspireren door architectonische oplossingen en ontdek hoe creatief toegankelijkheid kan zijn!

Download uw persoonlijke editie gratis als PDF.

2 aufeinander gelegte Design Comfort Care Broschüren

 

Publicatie gratis downloaden

Details

Type object

Zorg

Foto's

Julien SWOL

Locatie

Luxemburg

Architect

Beng Architectes Associés

Modernisering

2020

bouwer

-

Gebruikte producten

Andere onderwerpen